Бедевлянська громада
Закарпатська область, Тячівський район

26 квітня — Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

Дата: 26.04.2023 11:01
Кількість переглядів: 124

Фото без опису

26 квітня — Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

Сьогодні, 26 квітня, у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Саме цього дня 1986 року сталася страшна аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Ця подія — нагадування про небезпеку використання атомної енергетики, про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, які ця катастрофа принесла довкіллю та людям.

Це — найпотужніша і найбільша катастрофа, яку коли-небудь спричиняв мирний атом. Більшість жителів Прип’яті дізналася про аварію лише до середини дня 26 квітня. Поки люди жили колишнім життям, радіація поширювалася із блискавичною швидкістю за допомогою вітру.

Загальна площа зараженої української території – 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях країни. Крім того, катастрофа на ЧАЕС унеможливила проживання на 150 тисяч квадратних кілометрів навколо станції. Все населення Прип’яті, 47 500 осіб, залишило місто наступного дня після аварії. Але близько 300 мешканців захотіли повернутися додому вже через місяць. Територію, де вони оселилися, згодом назвали Зоною Відчуження. До людей, які мешкають на цій землі, протягом 20 років не пускали родичів.

250 тисяч людей загалом було евакуйовано до кінця 1986 року із зони відчуження навколо ЧАЕС. А ось точна кількість жертв страшної техногенної аварії досі невідома, оскільки багато людей вмирали через роки. За приблизними розрахунками, від аварії на ЧАЕС померло близько 4000 осіб. 30 співробітників АЕС померло в перші дні і тижні аварії, ще сотні тисяч людей померли в наступні кілька років від онкологічних захворювань і променевої хвороби.

Через 36 років Чорнобиль пережив другу катастрофу — окупацію російськими загарбниками.

Як повідомили у Державному агентстві України з управління зоною відчуження, 24 лютого 2022 року російські загарбники окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Вони вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення, електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь